Video: Beboerne har intet overskud til at benytte de mange aktivitetstilbud

”Beboerne på asylcenteret er psykisk hårdt medtaget. De holder sig meget for sig selv” fortæller Lars Vestergaard, afdelingsleder på Ranum Asylcenter.

Af Ida Hauge Oberbossel

Video: Ida Hauge Oberbossel og Roxana Zakeri

Selvom mange af beboerne på Ranum Asylcenter giver udtryk for, at de keder sig på asylcenteret, er det ikke på grund af manglen på aktivitetstilbud. På asylcenteret har de et aktivitetscenter med TV-stue, bordtennis, billardbord, bordfodbold og fitness. Derudover har byen også et Multikultur Center, som har indendørshaller, fitness, et lille bibliotek, udendørs atletikbane, beachvolley, bålsted og meget mere. Her holder adskillige sportsklubber til, og alt sammen er noget beboerne har mulighed for at benytte sig af. Det er der dog ikke særlig mange, der gør.

Noget har ændret sig 
Både afdelingsleder på Ranum Asylcenter Lars Vestergaard, centerleder Lars Borregaard og træner i Asylligaen Marc Tørring Jensen melder, at centrets nuværende beboere holder sig mere for sig selv end holdet inden dem.

”Beboersammensætningen har ændret sig. Før havde vi mange unge mænd der kom hertil alene. I dag har vi mest familier med børn,” fortæller Lars Vestergaard og fortsætter; ”de asylansøgere, vi modtager nu, er mere medtaget psykisk. De har haft en hård tur hertil”.

Asylligaen
Asylligaen er et aktivitetstilbud for unge, mandlige asylansøgere over 16, hvor de spiller fodboldturnering mod andre asylcentre. En liga Ranum deltog i indtil foråret 2019, hvor holdet lukkede ned efter tre år.

”Hvert år inden sæsonstart prøver vi at stille et hold, men der er ikke nok interesserede til, at vi kunne stille med et hold denne sæson,” fortæller Marc Tørring Jensen, træner for Ranums hold i asylligaen.

Marc oplevede, at asylansøgerne gennem fodbolden fik afløb for deres frustrationer, fik et frirum fra deres bekymringer og fra asylcenteret, samt fik skabt en masse venskaber.

”Det var livsbekræftende at være træner for dem. Det var vildt at se deres livsglæde på trods af det, de har været igennem. Jeg lærte virkelig, at jeg ikke skal tage noget for givet” fortæller Marc Tørring Jensen.

Det er dog ikke kun i Ranum at Asylligaen er ved at uddø.

”Det er næsten ikke flere asylcentre tilbage, så der er efterhånden kun fire hold tilbage i ligaen,” fortæller Mark Tørring Jensen. Han synes, det er ærgerligt, idet hovedsponserne Tryg og Røde Kors gjorde meget for, at asylansøgerne skulle få en god oplevelse.

”Alt blev betalt. Transport, mad, fine hoteller. Et hold fløj endda til Bornholm for at spille en kamp,” fortæller han.