Pensioneret betjent forebygger kriminalitet fra asylcenteret

I 2017 ansatte Asylcenter Ranum 64-årige Bjarne Meng som kulturvejleder. Det har reduceret kriminaliteten drastisk, og lægger en dæmper på ammestuesnakken.  

Af Emilie Søndergaard

Da asylcenteret flyttede ind midt i det stille villakvarter i Ranum, spredte nervøsiteten sig hurtigt i lokalbefolkningen og forretningslivet.

Én af dem, der var bekymret for asylcenterets indflytning, var Jørgen Berg Højslet, butiksejer i Løgstør.

”Selvfølgelig har man bange anelser for, hvad der kan ske,” siger han.

I en periode oplevede hans butik i Løgstør en del problemer med kriminalitet fra asylcenteret.

”Vi har døjet rigtig meget med tyveri fra asylcenteret. Vi ved, det er nogle derfra, for vi har snuppet dem et par gange.”

Men i 2017 ansatte asylcenteret den pensionerede betjent Bjarne Meng, som såkaldt kulturvejleder, for at få bugt med problemet.

Tyveri på den ugentlige shoppingtur
Hver torsdag kører bussen fra asylcenteret i Ranum til nabobyen Løgstør. En ugentlig shopping-tur, som tydeligt kunne mærkes i handelslivet i Løgstør.

”Det var ret voldsomt på et tidspunkt. Der blev stjålet noget hver evig eneste torsdag,” fortæller Jørgen Berg Højslet.

”Men siden de har ansat Bjarne, kan vi mærke en drastisk nedgang i forhold til tyveri. Det er fordi, han er synlig i bybilledet og udviser autoritet.”

Bjarne Meng beskriver selv sit arbejde som forebyggende. Han tager med asylansøgerne i byen og lærer dem, hvordan de skal gebærde sig i Danmark. Hvad de må og ikke må.

”Jeg hjælper med alt det praktiske”
Den 64-årige Bjarne Meng tager sig ikke kun af at vejlede beboerne i asylcenteret. Med 39 år som politibetjent i bagagen, hjælper han også med alt det praktiske, i tilfælde af at der bliver begået kriminalitet. Her ser han video-overvågning, hjælper med at identificere personen, og udfylder politianmeldelsen. Og det gør folk mere trygge, fortæller han.

Lukker ned for rygtemøllen
Men næsten vigtigst af alt, maner Bjarne Meng en masse af byens rygter til jorden.

”Jeg nedlægger en masse af ammestuesnakken,” siger han.

”Ofte kommer der henvendelser til asylcenteret om folk, der mistænkes for at have lavet ballade. Men tit kan jeg heldigvis også fortælle, at det ikke er nogen herfra.”

Han forklarer, at det er en meget lille andel af beboerne på centeret, der laver ballade. Men de kan hurtigt forpurre det for alle de andre og give et dårligt rygte til asylansøgerne.

”Når man kigger på hvor mange mennesker, der er placeret på ét sted, og hvor mange forskellige kulturer de kommer fra, synes jeg ikke, at der er meget kriminalitet.”

Beboerne i asylcenteret har også selv interesse i at bibeholde freden i området. Præcis ligesom lokalbefolkningen vil de selvfølgelig gerne bo et trygt og rart sted, forklarer han.